Využite záhradu ešte pred začiatkom sezóny

Vo vzduchu už je cítiť začiatok jari, na záhradkách nám pučia snežienky a jesienky a pomaly plánujeme, čo všetko tento rok urobiť, zvládnuť a čím si spraviť radosť. Záhradu totiž môžeme využiť aj na iné činnosti, ako len starosti o záhony.

Odpočinok s jedlom

Okrem pestovania zeleniny a kvetín je záhrada tiež skvelým miestom pre oddych i stretávanie s rodinou a priateľmi. Väčšinou tak máme aj vymedzený priestor práve pre záhradnú pergolu s posedením a bez grilu sa tiež žiadna záhrada nezaobíde. Musíme si však počkať na teplejšie počasie. Predsa len stáť alebo sedieť v chlade nie je aktivita, ktorú by sme vyhľadávali. Grilovanie ale nie je jediným spôsobom prípravy jedla, ktorý si môžeme vonku dopriať. Mať vlastnú udiareň znamená kedykoľvek si dopriať skvelé údené mäso alebo klobásy, navyše je možné pripravovať v ktoromkoľvek ročnom období. Nie je nutné pri udiarni celý čas stáť a strážiť, aby všetko prebiehalo, ako má. Od grilu sa odísť nedá, čo v peknom počasí nevadí, ale na chladné dni je predsa len lepším variantom udiareň. Pri tej strážite len to, aby oheň nevyhasol a údilo so správnou teplotou. Medzitým si ale môžete v teple domova dať kávu alebo sa venovať iným povinnostiam.

Doma pripravené

Výhodou údenia je, že máte čas aj na inú prácu. Počas slnečných jarných dní je na záhrade mnoho činností, ktoré sa musia urobiť, pripraviť ju na novú sezónu, všetko upratať a prípadne opraviť, čo sa v zime rozbilo. Keď máte udiareň, môžete si na záhrade urobiť všetky potrebné veci a zároveň údiť. Podľa toho, kedy začnete, môžete mať voňavé párky alebo klobásy k neskorému obedu či ako odmenu za celodenné drinu. Ideálna je kombinácia grilu s udiarňou, takže nemusíte pracne stavať murované udiarne a všetko dlho testovať, ale rovno začať pripravovať domáce pochúťky. Nebojte sa experimentovať a skúšať nové chute a ich kombinácie. Údený syr s bylinkami alebo paprikou patria medzi klasiku, ale pripraviť ho môžete aj s ďalším korením alebo kúskami domáceho údeného mäsa.

Publikované: 21. 03. 2021 / Aktualizované: 25. 06. 2023

Kategória: Nezařazené

Autor: Viola Havlíčková